PENGURUSAN PEMAKANAN BAGI PESAKIT GOUT
Sekiranya anda menghidapi penyakit yang dinamakan gout, anda mungkin perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Saranan bagi pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin adalah di antara 100-150 mg/ hari.
Makanan dibahagikan kepada tiga kumpulan dalam pengurusan penyakit gout iaitu :
- Tinggi kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dielakkan
- Sederhana kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dihadkan
- Rendah kandungan purin : Makanan yang boleh diambil mengikut keperluan normal.
KUMPULAN MAKANAN
|
TINGGI PURIN (150-825mg purin/
100g makanan)
|
SEDERHANA PURIN (50-150mg purin/
100g makanan
|
RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g
makanan)
|
Makanan
perlu dielak
|
Makanan
diambil secara sederhana
|
Makanan
yang diambil mengikut keperluan normal
|
|
Bijirin
dan Produk Bijirin
|
Roti
bijirin penuh, oat, bran gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehari
|
Roti,
nasi, bihun, kueteow, biskut
|
|
Buah-buahan
|
Asparagus,
kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari
|
Semua
jenis buah dan jus buah
|
|
Sayur-sayuran
|
Asparagus,
kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari
|
Kebanyakan
sayuran
|
|
Makanan
Berprotein
|
Ikan
bilis, sardin, hati, ginjal lembu, otak, ikan parang, ikan kembung
|
Ikan,
ayam, daging, makanan laut, kekacang, lentil ( kacang dal, kacang peas)
*Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan Diet Malaysia
|
Susu dan
produk tenusu, telur dan keju
|
Lemak dan
Minyak
|
Semua
jenis (ambil secara sederhana)
|
||
Sup
|
Ekstrak
daging
|
Sup daging
|
Sup sayur
|
Lain-lain
|
Yis,
minuman beralkohol terutama bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali seminggu)
|
Minum 6-8
gelas sehari. ELAKKAN pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh, kopi, coklat
dan kastard.
|

No comments:
Post a Comment